11 januari 2016

Så hittar ni billiga flyg - enkla tips

Här är några saker att tänka på för att hitta billiga flyg

Många är vi som vill hitta billiga flyg. Men hur bär man sig då åt för att spara några hundra på weekendresan eller några tusen på långresan till Thailand. Följ denna lista så hittar du billiga flyg, det handlar om att veta hur!

1. Res inte när alla andra reser

Den första punkten är självklar. När det är skollov eller helgdagar vill många människor passa på att komma iväg, därför blir flygpriserna högre. Tillgång och efterfrågan! Undvik även att resa ut på fredagar och hem på söndagar. Har ni möjlighet så åk istället lördag till måndag eller tisdag.


2. Var flexibel

Om ni är flexibla med datumen så kan ni spara mycket pengar. Det kan skilja några tusen på en tur och retur resa till Thailand till exempel om man bara ändrar avresedagen 1 dag. Jag har nyligen bokat en resa till just Thailand och sparade 1800 kr bara genom att ändra utresedagen från lördag till söndag. Detta gäller även på kortare resor, där finns hundralappar att spara.

3. Var inte rädd för en mellanlandning

Direktflyg är oftast dyrare än om man flyger med mellanlandning. En mellanlandning på 2-3 timmar är inte så farligt som det låter. Innan man kommit av det första planet, varit på toa och letat upp nästa gate har halva tiden gått. Dessutom kan det vara skönt att få komma av flyget en liten stund om man ska flyga långt. 12 timma i sträck på ett flyg är inte så jättekul.


4. Ta ett lågprisflyg till en storstad

Det kan vara billigare att flyga med ett lågprisbolag till en stor flygplats och sedan boka flyg därifrån. Städer i Europa som är stora flyghubbar  är till exempel London, Paris, Frankfurt och Zürich. Ska man till Sydamerika kan det vara en idé att kolla Madrid.


5. Boka enkelresor

Man kan hitta billiga flyg genom att boka enkelbiljetter med olika flygbolag. Ett bolag kan vara billiga på det ena hållet medan det andra är billigt på vägen hem.


6. Kolla mer än en sida

Kolla inte bara på en sida. De kan ha olika priser och kanske har en sida ett flyg som inte den andra har. Många lågprisflygbolag är inte med i de stora sökmotorerna för de vill inte betala provision, därför måste man kolla flygbolagets hemsida också. Av samma anledning ska man alltid jämföra priset man hittar på sökmotorn med om man bokar direkt via flygbolaget. Om ett flygbolag betalar 5% i provision till sökmotorn innebär det att flygbolaget kan ligga 4% under sökmotorns pris men ändå tjäna mer.


7. Lås dig inte vid en destination

Om ni inte verkligen, verkligen vill till et speciellt ställe så var flexibel. Vill ni på solsemester så var öppna för flera destinationer. Samma med storstäder, var flexibla så hittar ni billiga flyg.


8. Boka tidigt, men inte för tidigt

Flygbolagen reglerar priserna hela tiden. Precis när biljetterna släpps är de lite dyrare för att sedan sjunka. Sedan regleras de efter efterfrågan. Det brukar vara bäst att boka 6-8 veckor innan avresa eller cirka 3 månader om man reser när det är högsäsong.


9. Utnyttja mellanlandningar

Ska ni flyga långt och mellanlanda, ta nytta av det. Ofta kan man få samma pris om man stannar ett par dagar där man mellanlandar. På så vis får ni se en stad ''gratis''. Det gjorde jag själv när jag skulle flyga till Singapore. Jag stannade ett par dagar både i London och Dubai på vägen, utan att flyget blev dyrare.


10. Vänta inte

Vänta inte för länge! Om priset brukar ligga runt 8000 kr och ni får fram ett pris för 6500 kr, vänta inte! Det är inte särskilt troligt att det sänks ytterligare några tusenlappar utan det blir bara någon extra hundralapp ni kan spara. (Fast troligtvis stiger priset redan dagen efter)


Själv är mitt favoritbolag Qatar Airways. De har billiga priser om man mellanlandar i Qatar. Därifrån kan man sedan nå i stort sett hela världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar